Това написа журналистката Емилия Милчева. Вижте и целия текст: Двата реактора

...
Това написа журналистката Емилия Милчева. Вижте и целия текст: Двата реактора
Коментари Харесай

Емилия Милчева пред Дойче веле: Краят на АЕЦ ”Белене” е символен

Това написа журналистката Емилия Милчева. Вижте и целия текст:

 

" Двата реактора за АЕЦ " Белене ", складирани на части край Дунава, ще заминат за Украйна и това е заслужен край за една недостойна договорка, обременена с тежки подозрения за корупция и съветски зависимости. За бъдещата продажба се разбра около визитата на украинския президент Володимир Зеленски в България, а страната има късмет да получи цената, платена за двата блока през декември 2016 година - близо 660 милиона евро.

 

Това беше последният късмет за реакторите. Засега нуклеарният бранш на Русия е изключен от глобите, наложени поради войната в Украйна, само че натискът да има такива се ускорява. Президентът Румен Радев, който представляваше България на съвещания на Европейския съвет, до момента в който управляваха назначени от него служебни държавни управления, беше декларирал, че България ще наложи несъгласие на възможни наказания против Русия в региона на нуклеарната енергетика.

 

А от диалозите сред министрите на енергетиката на Украйна и България тези дни стана ясно, че " България разполага с отчасти доставено съоръжение, което не е задоволително за създаване на цяла нова мощ ". Фактът, че България не е получила цялото съоръжение, заяви в Народното събрание още преди 2 години тогавашният длъжностен енергиен министър Андрей Живков. Има незавършено съоръжение в два от заводите на доставчика в Санкт Петербург и Волгодонск, за което България нито заплаща за предпазване, нито е правила действия да го получи, изясни той.

 

Тука има - тука няма

 

С продажбата на реакторите " гьолът ", както е прочут планът за втора АЕЦ с помощта на кръстника си Бойко Борисов, не става по-малко подозрителен. Но и подозренията, и прокурорските инспекции, и платените през тези четири десетилетия, откогато се ражда концепцията за плана, минимум 4 милиарда лв. на консултанти, лобисти и производители изчезват крепко пушек. Кой ял - ял, кой пил - пил, както споделяше преди години предприемачът и почетен съветски консул Георги Гергов за милиардите, потънали в един различен " мочур "  - Корпоративна комерсиална банка (КТБ).

 

През годините АЕЦ " Белене "  бе замразявана - и размразявана, само че резултът беше, че и при едното, и при другото действите се харчеха милиони обществени средства.

 

Проектът не стана общобалкански, стратегически вложител не се откри, оборудването не се продаде, а за консервацията и преконсервацията на частите България заплаща на " Атомстройекспорт " - договорът изтича в края на 2023 година.

 

Особено дейни за втора АЕЦ

 

Двама министър председатели - Симеон Сакскобургготски и Бойко Борисов, и двама президенти - Георги Първанов и Румен Радев, поработиха за АЕЦ " Белене ", въпреки да не съумяха да я осъществят. Сакскобургготски я сложи на енергийната карта на България. Първанов я вкара в " Големия шлем ", контрактуван с Путин. А при Борисов беше подписан анексът, задължил неотменимо България да поръча реакторите, преди да има вложител и план за " Белене ". Назначеното от Радев служебно държавно управление я вкара в 30-годишната си енергийна тактика с предложение за създаване на общо 4000 MWh нуклеарни мощности - 2000 от които на площадката на АЕЦ " Белене ".

 

Само допреди няколко години водачът на ГЕРБ и президентът се състезаваха за благоволението на Москва за огромните съветски енергийни планове. АЕЦ " Белене "  е неизбежна, а икономическото ни съдействие с Русия би трябвало да се развива - без значение от наказания и контрасанкции, съобщи през юни 2019 година Радев на Международния стопански конгрес в Санкт Петербург. Три месеца по-късно Борисов се разгласи за интернационален консорциум за " Белене "  между част от седемте компании, подали поръчки за стратегически вложител, измежду които и съветска. Направи го в деня на подписването на контракта за градежа на газопровода " Турски поток "  през българска територия, на който участва дружно с тогавашния съветски министър на индустрията Денис Мантуров. А през ноември същата година Борисов изясни и на американския президент Доналд Тръмп какъв брой интернационална е АЕЦ " Белене "  - реакторите може и да са съветски, само че подизпълнител за една трета от дейностите ще е френската Areva, General Electric може да обезпечи турбините, а Westinghouse - нуклеарното гориво.

 

Символно

 

Макар и не за " Белене ", само че от 2024 година Пети блок на АЕЦ " Козлодуй " ще бъде зареден с гориво на Westinghouse, с каквото работят и нуклеарните реактори в Украйна. С такова работеше и най-голямата АЕЦ в Европа - Запорожката, само че откакто попадна под съветски надзор бе обявено, че Русия ще превключи окупираната електроцентрала от американско нуклеарно гориво назад към съветското. В момента реакторите са изключени и се поддържат единствено в техническа подготвеност.

 

Наскоро обаче Украйна съобщи упоритостта си да измести Русия от превъзходството ѝ на пазара на нуклеарно гориво. Още през 2021 година държавната украинска компания Energoatom почнала да създава произвеждане на горивни съставни елементи по технология на Westinghouse. " Планира се след три години да стартираме цялостен цикъл на произвеждане на нуклеарно гориво в Украйна - 2026 е датата, когато ще можем изцяло да произвеждаме нашето украинско гориво от съставни елементи, създадени тук ", беше декларирал енергийният министър Херман Халушченко, изразявайки вяра в бъдеще Украйна да стане снабдител на нуклеарно гориво за страни, в това число Чехия, Словакия, Финландия и България.

 

Красимир Първанов, с помощта на чийто автограф под анекс 12 сред НЕК и съветската " Атомстройекспорт "  България се задължи да поръча и заплати над 660 млн. евро за реакторите, продължава да е представител на страната в " Лукойл Нефтохим ". Поставен е там при ръководството на ГЕРБ през март 2017 (по необичайно съвпадане и той, и предшественикът му - владетел на " златната акция "  Румен Овчаров, са все покровители за АЕЦ " Белене " ). Мандатът му е изминал на 6 юни 2022, дадоха отговор от Министерството на енергетиката (МЕ) на питане на Дойче Веле. На въпрос дали ще бъде задвижена процедурата за промяна на държавния представител в Надзорния съвет, оттова дадоха отговор, че МЕ " създава методология за избор ". Предишният длъжностен кабинет 7 месеца бавеше процедурата, защото по този начин и не съумя да утвърди критерии, на които да дава отговор представителят на страната и да бъде направена процедура за избор. Такива критерии и процедура не съумя да създаде и постоянният кабинет на Кирил Петков, а актуалният - на Денков-Габриел е на власт едвам от месец. Резултатът е, че и предходното общо заседание на сдружението през юни м.г., и настоящето резервират Първанов на поста.

 

А краят на АЕЦ " Белене " е символен. Руски реактори с американско гориво, които ще създават сила в помощ на нападнатата от руснаците Украйна. Продадени й от България, която се измъква от енергийната хватка на Москва, разкаляна от " гьолове ". "

 

***

 

Заглавието на публикацията е на редакцията на ФрогНюз.
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР